Keydl je hra, která procvičí kombinaci hudební paměti a intonace. Hráči v ní pracují také s klaviaturou – takže lze mluvit i o podpoře v osvojení orientace rozložení kláves.

Nejlepší je kliknout a vyzkoušet možnosti aplikace. Připomíná mi naši legendární hru logic, kde mají za úkol hráči postupně hledat barevný kód na základě kombinace logických postupů a trochu náhody. V tomto případě i necháme přehrát skrytou melodii složenou ze šesti tónů a následně máme celkem 6 pokusů vyhledat její tónové složení.

V nastavení je možné zapnout tzv. Noční (tmavý) režim a také Hard mode, který uvádím v obrazové ukázce níže.

  • Žlutou barvou jsou označeny tóny, které se v dané melodii vyskytují, ale na jiném místě.
  • Zeleně jsou označeny tóny, které jsou na správném místě.
  • Barevně nevyplněná kolečka symbolizují tóny, které se v melodii nevyskytují.

Jednodušší mód zobrazí u hledané melodie první tón a také zvýrazní tón na klaviatuře.

Prakticky lze aplikaci vytknout několik věcí:

  • V jeden den můžete absolvovat pouze jednu hru – což se dá obejít pomocí smazání cookies. Respektive, další melodii předloží aplikace za 14 hodin.
  • Melodie jsou vybírány pravděpodobně náhodným algoritmem, tedy nejsou stavěny na harmonickém pozadí, nebo třeba známém popěvku.
  • Ihned v úvodu se tvoří melodie i s pomocí alterovaných tónů – možná bych doporučil oddělit a strukturovat postupně se zvyšující náročnost.
  • Klaviatura není zobrazena v klasickém barevném rozvržení – všechny klávesy jsou šedé.

Ale jinak představuji moderní hudební aplikaci, která může najít své uplatnění v hodinách hudebních nauk, kolektivní i individuální hudební výchovy a nebo na hodinách hudebních nástrojů. Vyzkoušejte sami a uvidíte.

Nevýhodu představuje nemožnost opakovaného použití jedné hry – oficiálně lze hrát pouze jednu hru denně. Dá se to však obstojně obejít vymazáním cookies a znovu načtením stránky.