Čtení not je svízel a musí se trénovat, biflovat a procvičovat pravidelně do té doby, než se transformuje do podoby automatické činnosti. Kdo se učil číst noty rád – hm… já se naučil číst noty až před přijímacími pohovory na vysokou 🙂 Při procvičování not (mluvím k učitelům hudební nauky – učitelům kolektivní hudební výchovy bych doporučil použít elementární notační systémy) můžeme využívat spoustu online nástrojů a nebo aplikací. Některé z nich představím v následujícím článku.

Česky jen pár

Je to škoda, ale českých nástrojů, které by nám pomáhali s rozvojem dovednosti čtení not je pomálu. Kdykoli mě někdo pozve k vývoji nějakého takového programu, tážu se, zda bude tento nástroj zdarma nebo součástí placené služby – a protože je vždy cílem zpoplatněného projektu, odmítám. Pár „svobodných“ projektů tedy předkládám k vyzkoušení.

Reklamy všude kam se podíváš

Když už je něco zdarma – obsahuje to samou reklamu. Toto se týká také poznávaček a proto vždy zvažte použití takových nástrojů ve své výuce. Reklama upoutává (odpoutává) pozornost žáků a některé reklamy (zvláště pokud jste souhlasili se behaviorálním sledováním) zobrazují i nevhodná témata, které do tříd nepatří.

Hry, body, rychlost

Některé poznávačky jsou postavené na principu soutěže a sbírání bodů, případně získávání zdatnosti s ohledem na rychlost. Pro konkrétní účely to může představovat určité osvěžené této činnosti, která sama o sobě představuje nudnou aktivitu.

Odkazy

Procvičování notCZbez reklamOdkazRobustní systém / pro klavíristy
RuletaCZbez reklamOdkazomezený rozsah a klíč
Note trainerAJreklamyOdkazrobustní systém pro všechny klíče
Name That NoteAJreklamyOdkazHezky to vypadá
Sheet Music TutorAJbez reklamOdkazpro klavíristy
Flash NotesAJbez reklamOdkazvelmi jednoduchý
NotationtrainingAJbez reklamOdkazmalé noty (nožičky jen nahoru)
Learn How To Read MusicAJreklamyOdkazskvělá hra