Celý materiál uvádíme jako metodickou podporu v době uzavření škol. Lze jej prezentovat pouze jako pomůcku při vyučování a jako takový si vyhrazuje použít školní licenci autorského zákona. V odkazech směřujeme k původní nahrávce a zdroji vlastníka práv. Děkujeme.

Po vzoru kelímků jsem připravil pro děti malou choreografii s angličáky. A to na hudbu od Jaroslava Ježka a jeho známé klavírní skladbě Bugatti step.

Příprava

Dva pokud možno kovové angličáky. A budete-li mít možnost připravit si dva angličáky značky Bugatti – bude to úplně nejlepší. Já jsem si od Káji a Rádi vypůjčil žlutého Forda Pick Up z r. 1956 a červeného Hummera.

Hudební doprovod

Vybral jsem nahrávku z alba Úsměvy Jaroslava Ježka, kterou vydal Supraphon roku 2014. Na klavír hraje Zdeněk Kožina.

Povídání o skladbě není třeba šířeji popisovat – inspirace jak americkou hudbou (dixieland, ragtime aj.), ale i začínající oblibou automobilových závodů, stejně jako na tehdejší dobu velmi moderní auto značky Bugatti, které vyhrávalo mnohé tehdejší motoristické soutěže. Píše se rok 1930 a povídání o tom by mohlo zabrat více prostoru – dejme prostor fotografii Bugatti 35B, které bylo pro skladatele inspirací.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Eliška_Junková#/media/Soubor:Bugatti_35_B,Bj._1925,_Südschleife(2008-06-28).jpg

Forma skladby – začínáme

Skladba je rozdělena do čtyřech velkých částí AABA. Mezi nimi jsou mezihry, které se svou délkou odlišují. První mezihra má jen dva takty, druhá čtyři a poslední je ještě delší. Samozřejmostí je také předehra a dohra. Obrázek naznačuje celou hudební formu p-A-m-A-m-B-m-A-d:

Ćást A označena modře, část B označena zeleně.

Nyní se postupně zaměříme na jednotlivé části.

Část A

Je dále členěna do čtyřech menších dílů: aaba. Více prozradí barevný obrázek. Choreografii této části popisuji ve videu.

Tato velká část se ve skladbě opakuje na úvod dvakrát a poté ještě jednou na konci.

Část B

Tato část zazní ve skladbě pouze jednou, zato je dále rozdělená pouze do jedné krátké části, která se čtyřikrát opakuje. Pozor na čtvrté opakování – je zkrácené, ale podle sluchu to krásně poznáme.

Poté následuje nejdelší mezihra, kterou bychom mohli pojmenovat i spojkou, protože obě velké části smysluplně spojuje. Více prozradí opět obrázek a choreografie autíček je ve videu.

Mezihry

Připravil jsem skladbu tak, aby v prvních dvou mezihrách děti improvizovaly na téma zdravení publika automobilovými závodníky. Fantazii se meze nekladou – zachováme-li pravidla slušné společnosti.

Předehra a dohra.

I předehra nabízí menší prostor pro improvizaci – tentokráte se závodníci připravují na závod – mnou si ruce, zahřívají volant aj. Dohra pak může být inspirovaná videonávodem.

Zpomalené ukázky

Část A – díl a (žlutý)

Část A – díl b (zelený)

Část B – díl a (modrý)

Třetí mezihra

Celá choreografie v původním tempu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *